PPR este prescurtatea de la polipropilena
De obicei tevile PPR se gasesc in piata cu sau fara insertie de fibra compozita
Avantajele tevilor din polipropilena: nu trebuie izolate, nu oxideaza, nu pierd caldura si sunt usor de montat, cu ajutorul unei truse speciale.
Tevile folosite la instalatia de incalzire au insertie de fibra compozita sau aluminiu si se inscriu in clasa de presiune PN 10, insertia avand rol atat in prelucrarea dilatarilor, cat si de a reprezenta bariera impotriva difuziei oxigenului activ ce se dezvolta in sistem.
Cele pentru instalatia de apa rece sau canale de scurgere sunt fara insertie.
Specialistii recomanda folosirea tevilor PPR pentru instalatiile in pardoseala, ele fiind mai groase si mai rezistente la presiunea sapei din beton.
Teava PPR este mai ieftina si mai eficienta decat teava de cupru.
Daca ne referim la costuri, pentru doua instalatii similare, executate una din cupru si cealalta din polipropilena, prima va fi cu 20% mai scumpa. La aceste procente trebuie adaugate costurile materialelor suplimentare utilizate la sudura, in cazul cuprului: pasta decapanta, cositorul si buteliile cu gaz.
In ceea ce priveste randamentul, tevile din polipropilena sunt mai eficiente, pentru ca nu pierd caldura, coeficientul de transfer termic fiind foarte mic. In cazul cuprului, acest coeficient este mai ridicat, neajuns ce poate fi ameliorat simtitor printr-o buna izolare a conductelor.
Un alt avantaj al tevilor de polipropilena il constituie rezistenta la coroziunea chimica ce apare din cauza curatarii instalatiei din sistemul centralizat de incalzire.
Izolare: spre deosebire de cupru care trebuie obligatoriu izolat, in camerele in care se formeaza abur, pentru ca altfel oxideaza, acest fenomen nu apare in cazul polipropilenei.
Caracteristici pe scurt:
- igienic
- rezistent la chimicale
- rezistenta mare la presiune si temperaturi mari
- pierdere redusa de temperatura
- pierdere redusa de presiune datorita suprafetei interioare netede
- dilatatie termica redusa
- impermeabil la oxigen